Khamis, 19 Ogos 2010

Posa d'kampung

4 Ramadhan (1431 Hijrah)

Minggu pertama posa, aku sekeluarga balik ke kampung belah isteriku, Melaka. Gerak dari KL ari Jumaat lepas solat terawih...kereta bertali arus di PLUS Highway...dan sedikit terhenjut2 sbb ada kemalangan dekat R&R Seremban...sampai di kampung lewat jam 12.20am..dapat la 10% rebat duit tol....mana taknyer...80kmj aje...biar lambat asal selamat.

Pagi sabtu....aku dah bersiap ngan parang dan tukul besi...mcm nak g berperang aje...mmg pun..nak tau knapa?..haaa...sbb nyer..kerbau pendek sudah menceroboh masuk ke laman rumah ku...abis pokok buah yg baru ditanam dikerjakan...mcm mana boleh masuk nie??..sbb keliling rumah dah dipasang ngan pagar...riki2 punya riki rupanya itu kerbau pendek banyak pandai da, dia sudah sungkit itu pagar daa. So, apalagi...mana2 tempat yg aku rasakan dia boleh sungkit..aku kasi pasak ngan kayu..haa...baru padan muka kau.

La nie musim buah mata kucing ngan rambutan kat rumah ku...tp apakan daya nengok aje le...siang posa..mlm pulak...mana boleh masuk dah...tangki kecik..takat nak rasa 2..3 biji boleh la.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan